Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiiret ry järjesti Jalasjärvellä Midnight Summer Show -näyttelyn 18.6.2016 ja ensikertaa mukana oli myös Suomen Gerbiiliyhdistys ry, jonka näyttely puolestaan kulki nimellä Kesäyönäyttely.


Näyttelypäiväksi sattui sateinen keskikesän ilta. Matkalla sade yllätti toiset matkantekijät siihen malliin, että välillä oli pysähdyttävä tienvarteen odottamaan sateen laantumista. Pet-tuomari taas kastui moottoripyörällä näyttelyyn saapuessaan ihan kunnolla! Onneksi näyttelypaikan sisätiloissa oleskellessa sadetta ei huomannut.

 

13472160_10154272622417162_1578735684_n
Matkalla tuli pariin otteeseen niin paljon vettä, että ainakin Itä-Suomessa kokonaisen autoletkan oli pysähdyttävä tien varteen odottamaan sateen taukoamista. © Jenny Haapala

 

Kesäyönäyttelyyn saapui gerbiilien omistajia ja kasvattajia mm. Jyväskylästä, Oulusta, pääkaupunkiseudulta ja Joensuustakin asti. Näyttelyn arvostelu alkoi klo 19:00 ja päättyikin jo hyvissä ajoin ennen puoltayötä, sillä SGY:n näyttelyt ovat olleet viimeaikoina eläinmääriltään aika pieniä, eikä tämäkään näyttely tehnyt siinä poikkeusta. Minttu Vettenterän tuomarimiin viralliseen, koestandardi- ja ei-standardiluokkiin osallistui yhteensä 36 gerbiiliä ja Maria Öhmanin tuomaroimaan pet-luokkaan 24. Hiirinäyttely samassa tilassa päättyi puoli kolmelta yöllä, sillä virallisia hiiriä oli ilmoitettu näyttelyyn pitkälti yli 100.

 

seurala_Anniina Tuura
Kesäyönäyttely järjestettiin Jalasjärven Seuralassa Koskuella. © Anniina Tuura

 

Yönäyttely oli varsin poikkeuksellinen, sillä tiettävästi gerbiileille ei ole koskaan järjestetty näyttelyluokkia yöaikaan. Joskin degut ja harvinaiset hyppymyyrät ovat olleet näytillä omassa yönäyttelyssään viimeksi useampia vuosia sitten. Gerbiilien omistajilta poikkeava aikataulu sai kiitettävää palautetta, mutta gerbiilit sitä vastoin vaikuttivat hieman unisilta. Samassa näyttelytilassa olevien hiirten raportoitiin puolestaan olleen poikkeuksellisen virkeitä päivänäyttelyihin nähden!

Näyttelyyn osallistuvat omistajat nauttivat nyyttäripöydän antimista ja päivänäyttelyitä rennommasta ja kiireettömämmästä ilmapiiristä. Myöhäisestä ajankohdasta ja pitkistä ajomatkoista johtuen jutut olivat ehkä tavallista levottomampia ja vatsalihakset naurettiin porukalla kipeäksi jo heti näyttelyn alussa.

Yhdistykselle vastikään hankittujen päivänvalolamppujen ansiosta arvostelussa riitti valoa pitkälle yöhön. Viimeiset nyyttäriherkut popsittiin yhteistuumin viimeistään aamupalaksi. Ja mikä parasta, kesäyönäyttelyyn osallistuneet gerbiiliharrastajat tuntuivat olevan sitä mieltä, että tämä näyttely otetaan jatkossa perinteeksi – tietenkin hiiriyhdistyksen kanssa yhteistyössä!

 

näyttelytila_Maarit Kukonlehto
Yönäyttelyssä oli aivan oma tunnelmansa. © Maarit Kukonlehto

 

Teksti: Jenny Haapala
Kuvat: Jenny Haapala, Anniina Tuura, Maarit Kukonlehto